potrzebne:
- brokuły (najlepiej świeże, ale mogą być też mrożone)
- 4 dkg masła
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
wykonanie:
- brokuły wrzucamy na osolony wrzątek na 3-5 minut
- w międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło i powoli dodajemy mąkę (cały czas mieszamy)
- gdy składniki ładnie się połączą dodajemy powoli mleko cały czas mieszając
- kiedy sos zacznie gęstnieć zdejmij go z ognia i dopraw solą, pieprzem i gałką
- wyjmij brokuły z wody i polej je gorącym sosem
ps. faktem jest, że zamrożone brokuły mogą być, ale pamiętajmy, że najlepsze będą te świeże :)
Mniam! Wygląda smakowicie :D Lubie zarówno brokuły jak i beszamel:D Połączenie rewelka! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń