środa, 26 października 2011

Brokuły w sosie beszamelowym

powiedziałam chwilowo dość marchewce i szukam innych pomysłów na dodatek do dań głównych. takim oto sposobem powstał ten zielono-biały przysmak. nie ma w nim nic trudnego, a jest zdrowy (zielenina, chlorofil) i banalnie prosty w wykonaniu. zachwyci nie tylko oko, ale i podniebienie :)


potrzebne:

  • brokuły (najlepiej świeże, ale mogą być też mrożone)
  • 4 dkg masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu 

wykonanie:

- brokuły wrzucamy na osolony wrzątek na 3-5 minut
- w międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło i powoli dodajemy mąkę (cały czas mieszamy)
- gdy składniki ładnie się połączą dodajemy powoli mleko cały czas mieszając
- kiedy sos zacznie gęstnieć zdejmij go z ognia i dopraw solą, pieprzem i gałką
- wyjmij brokuły z wody i polej je gorącym sosem



ps. faktem jest, że zamrożone brokuły mogą być, ale pamiętajmy, że najlepsze będą te świeże :)

1 komentarz:

  1. Mniam! Wygląda smakowicie :D Lubie zarówno brokuły jak i beszamel:D Połączenie rewelka! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń