środa, 26 października 2011

Domowe ziemniaki z "ogniska"

od długiego czasu chodziły za mną ziemniaki, ale nie takie zwykłe ugotowane tylko takie prawdziwie z ogniska. niestety jakoś nie było okazji do skosztowania takich na żywo więc musiałam sobie jakoś poradzić. oczywiście wszystko rozbiło się o pytanie - jak zrobić w domu ziemniaki z ogniska? przecież nie rozpalę niczego na balkonie. takim oto sposobem wyszły ziemniaczki poniżej. powiadam Wam - smak jest zbliżony, a może i nawet lepszy od tych z ogniska ;)


potrzebne:
  • kilka dużych ziemniaków
  • suszony jałowiec 
  • 20 dkg sera żółtego
  • oliwa do polania

wykonanie:

- ziemniaki obieramy, myjemy i nacinamy wzdłuż
- rozchylamy powstałe kieszonki
- do każdej z kieszonek na zmianę wkładamy ser żółty i jałowiec
- kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- polewamy delikatnie oliwą
- wstawiamy do piekarnika na 220 stopni na około 30 minut

ps. świeży jałowiec dałby lepszy smak ziemniakom, jednak należy pamiętać że taki może się przypalić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz