Składniki likieru:
* puszka skondensowanego mleka słodzonego
* 150 ml whisky
* 150 ml wódki
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
* kilka kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Puszkę skondensowanego mleka słodzonego przykrytą w całości wodą, gotujemy na wolnym ogniu (woda powinna lekko bulgotać) przez 1,5 godziny
2. Schłodzoną puszkę otwieramy i jej zawartość dokładnie miksujemy w naczyniu, dolewając powoli alkohol.
(PAMIĘTAĆ - puszkę otworzyć DOPIERO po WYSTYGNIĘCIU !!!)
3. Dla smaku możemy dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej lub/i rozpuszczoną czekoladę.
4. Likier nadaje się do picia zaraz po zrobieniu!
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz