wtorek, 11 października 2011

Bailey's - domowe wykonanie

Naszła mnie ochota na likier, ale taki domowej roboty. Przeszukałam wiele stron w poszukiwaniu jakiegoś prostego przepisu, ale w większości były albo zbyt skomplikowane albo po prostu za długo trzeba było czekać na efekty. Ten jest idealny :) Nie dość, że bardzo lubię oryginalną wersję to na dodatek robi się go (prawie) błyskawicznie.


Składniki likieru:

* puszka skondensowanego mleka słodzonego
* 150 ml whisky
* 150 ml wódki
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
* kilka kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

1. Puszkę skondensowanego mleka słodzonego przykrytą w całości wodą, gotujemy na wolnym ogniu (woda powinna lekko bulgotać) przez 1,5 godziny

2. Schłodzoną puszkę otwieramy i jej zawartość dokładnie miksujemy w naczyniu, dolewając powoli alkohol.
(PAMIĘTAĆ - puszkę otworzyć DOPIERO po WYSTYGNIĘCIU !!!)

3. Dla smaku możemy dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej lub/i rozpuszczoną czekoladę.

4. Likier nadaje się do picia zaraz po zrobieniu!



SMACZNEGO :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz