potrzebne:
• 3 łyżki niesolonego masła (użyłyśmy Delmy)
• 1/2 szklanki wody
• szczypta soli (a nawet troszeczkę więcej)
• 3/4 szklanki przesianej mąki
• 3 duże jajka
• 1 szklanka grubo tartego sera żółtego (tradycyjnie używa się sera Gruyère)
wykonanie:
- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
- w rondelku na dużym ogniu zagotowujemy masło, sól i wodę
- zdejmujemy z ognia i mieszamy z mąką
- zmniejszyć ogień na średni i mieszać cały czas masę póki nie zacznie przywierać do garnka
- w tym momencie zdejmujemy z ognia i wbijamy jajka
- mieszamy aż powstanie jednolita masa do której dodajemy ser (około 3/4 szklanki)
- po połączeniu składników wykładamy papierem do pieczenia blachę
- nakładamy w odstępach po kopiatej łyżce masy
- każdy z ptysiów posypujemy na wierzchu pozostałym żółtym serem
- wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut
- ptysie mają potroić swoją mase i się zrumienić
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz