potrzebne:
- makaron (dowolny)
- opakowanie śmietany 30% (można zastąpić jogurtem)
- 20 dkg boczku wędzonego parzonego
- 30 dkg sera żółtego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
wykonanie:
- makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente
- boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, smażymy bez tłuszczu (ma się on wytopić z boczku)
- do rondelka wlewamy śmietanę i włączamy na mały ogień
- dodajemy szczyptę soli, pieprzu i gałki
- dodajemy stary żółty ser (powoli) i mieszamy póki ser się całkowicie nie rozpuści
- na koniec dodajemy boczek
- dusimy na małym ogniu przez około 3 minuty
- makaron wyjmujemy na talerz, polewamy sosem z rondelka i posypujemy startym serem
ps. najlepszy do posypania i bardziej odpowiadający oryginałowi byłby parmezan, ale jeżeli go nie dostaniemy wystarczy zwykły ementaler lub gouda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz