środa, 26 października 2011

Makaron z sosem Carbonara

Mamuśka dzisiaj poszła na radę (kolejną) zatem Puchatka została skazana na zrobienie sobie obiadu. miało być szybko i żebym musiała kupić jak najmniej składników. stanęło na Carbonarze :) sosem tym kilka lat temu zostałam zarażona na wakacjach w Sopocie. nie da się go sknocić, a przygotowanie jest banalnie proste. większość składników każdy z Nas ma zazwyczaj w domu. przepis na sos wywodzi się z kraju makaronów czyli mojej ukochanej włoskiej kuchni.



potrzebne:

  • makaron (dowolny)
  • opakowanie śmietany 30% (można zastąpić jogurtem)
  • 20 dkg boczku wędzonego parzonego
  • 30 dkg sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 

wykonanie:

- makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente
- boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, smażymy bez tłuszczu (ma się on wytopić z boczku)
- do rondelka wlewamy śmietanę i włączamy na mały ogień
- dodajemy szczyptę soli, pieprzu i gałki
- dodajemy stary żółty ser (powoli) i mieszamy póki ser się całkowicie nie rozpuści
- na koniec dodajemy boczek
- dusimy na małym ogniu przez około 3 minuty
- makaron wyjmujemy na talerz, polewamy sosem z rondelka i posypujemy startym serem



ps. najlepszy do posypania i bardziej odpowiadający oryginałowi byłby parmezan, ale jeżeli go nie dostaniemy wystarczy zwykły ementaler lub gouda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz