wtorek, 11 października 2011

Sałatka z kurczakiem i makaronem

Przychodzą takie chwile, kiedy w żaden sposób nie chce mi się stać przy tzw. garach, a wypadałoby coś zjeść. Na szybko, na ciepło i sycące. Najlepiej spełniającym te kryteria daniem jest sałatka, którą zaraz przedstawię. Jej wykonanie to czas około 10 minut (a to nawet i nie), chyba że weźmiemy świeże piersi ;) Sałatkę można modyfikować dodając zamiast ogórka kiszonego - konserwowy albo kukurydzę, jednak mnie najlepiej odpowiada taki zestaw


potrzebne:

  • 2 kotlety schabowe z kury kupne lub pozostałe z obiadu
  • kapusta pekińska (mała główka)
  • 3 ogórki kiszone
  • paczka zupki chińskiej Vifon (makaron tej firmy jest najlepszy do sałatek)
  • papryka czerwona 
  • majonez
  • sól
  • pieprz


wykonanie:

- schaby kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu
- w między wyjmujemy makaron, posypujemy dodaną przyprawą i zalewamy gorącą wodą
- następnie kroimy kapustę oraz ogórki i paprykę
- wszystko wrzucamy do miski
- dorzucamy mięso oraz "zrobiony" makaron
- dodajemy około 2 łyżek majonezu
- doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- mieszamy


RADY:

* w wersji light zamiast majonezu możemy użyć jogurtu
* jeżeli nie mamy kotletów możemy dodać pokrojoną w kostkę i upieczoną świeżą pierś z kurczaka
* papryki możemy użyć dowolnego koloru - mnie się akurat podoba kolorystycznie ta :)

1 komentarz:

  1. hmm nie wiem gdzie kura ma schab, no ale ok......

    OdpowiedzUsuń