środa, 26 października 2011

Tortille według Gosi

jakiś czas temu zauroczył mnie pomysł wspólnych spotkań podczas których osoby zaproszone wspólnie gotują. pomysł na chwilę przycichł, ale o dziwo ruszył z miejsca i tak oto spotkałyśmy się z Gosią na wspólne gotowanie. ustaliłyśmy sobie, że spotkania będą tematyczne i na pierwszy ogień poszła kuchnia meksykańska. całość prezentowanego dania jest autorstwa Gosi :) ja zdecydowanie mogę polecić z czystym sumieniem ten przepis, bo jest smaczny i do tego sycący. świetnie nadaje się na imprezę.



potrzebne:

  • placki Tortilla ok 6 -7 szt
  • 500 g mięsa mielonego wedle upodobań jakiego
  • 2 sosy Napoli z proszku
  • puszka czerwonej fasoli
  • cebula / czosnek
  • oliwa z oliwek + kawałeczek masła
  • papryka ostra i słodka,
  • ulubione zioła, sól pieprz etc.
  • ser duża kostka np Goudy
wykonanie: 

- Na patelni rozgrzej oliwę ( masło dodaj później do mięsa do smaku)
- Na patelnię wrzuć mięso i usmaż je prawie do końca.( w czasie smażenia dodaj cebulę i czosnek)
- Zrób sos według przepisu z torebki i gdy mięso będzie dochodziło zalej je sosem
- Gotuj sos i mięso aż zgęstnieją na nielejącą się masę
- Pod koniec gotowania dodaj wszystkie zioła, papryki, kawałeczek masła, oraz czerwoną fasolę
- Podgrzewaj wszystko do czasu aż fasola będzie ciepła, nie zagotuj fasoli gdyż będzie się rozpadać.
- Gdy farsz jest gotowy, weź placek tortilli ułóż na nim farsz, posyp serem, zawiń najpierw spód a potem boki
- Tak powstały placek, posyp serem
- Wstaw do piekarnika na 180-200 stopni i piecz do całkowitego rozpuszczenia sera.
- Delektuj się, możesz urozmaicić danie sosem salsa bądź ketchupem.




RADA

Dodaj mniej wody do sosów będzie się krócej odparowywał
Pomiędzy odstające części tortilli wsyp ser wtedy sklei się i będzie wygodniej przy podawaniu


ps. Berłosia wpadła do Nas na sam koniec spróbować specjałów i tak jej się spodobało, że już umówiłyśmy się na następny raz. Przed Nami - kuchnia francuska :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz