potrzebne:
- 10 plastrów schabu
- 2 duże owoce kaki
- 2 cebule
- pieprz
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- szczypta bazylii
- szczypta ziela angielskiego
- 3-4 łyżki musztardy (kremskiej)
wykonanie:
- najpierw przygotowujemy marynatę. do jej zrobienia używamy wszystkich składników podanych powyżej prócz pierwszych trzech
- po wymieszaniu składników smarujemy marynatą schaby i wstawiamy do lodówki
- następnego dnia bierzemy brytfannę i smarujemy ją oliwą
- na wierzchu układamy pokrojone w plastry owoce kaki
- na owocach kładziemy plastry umarynowanego schabu
- między każdy plaster wkładamy plastry cebuli
- wstawiamy do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 200 stopni
marynata jest intensywna zapachowo, ale w smaku całkiem łagodna
owoce kaki bardzo szybko ciemnieją dlatego należy je pokroić tuż przed wyłożeniem
schabów nie ubijałam ponieważ zrobiły by się zbyt suche. jeżeli jednak przeszkadza Wam taka grubość polecam rozbić je, ale bardzo delikatnie, pięścią. dzięki temu nie naruszymy struktury mięsa. nie musimy sięmartwić, że mięso się Nam przypali. owoce kaki puszczają bardzo dużo soku choć tak niepozornie wyglądają. ilość soku jaka powstała przy moim pieczeniu wytworzyła się na wysokość połowy brytfanki. po około 40 minutach mięsko mamy gotowe
smacznego
ps. powstały sos możemy delikatnie zagęścić śmietaną i polać Nim mięso - pyyycha ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz