potrzebne:
- mleko skondensowane niesłodzone
- 6 łyżek cukru
- 4 białka
- 1/3 szklanki zwykłego mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 3 krople ekstraktu waniliowego
wykonanie:
- mleko skondensowane łączymy z cukrem
- dodajemy pianę ubitą z białek
- w międzyczasie podgrzewamy (nie gotujemy !!!) mleko zwykłe
- dodjemy do ciepłego mleka żelatynę i mieszamy póki się nie rozpuści
- mleko z żelatyną dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i wlewamy ekstrakt waniliowy
- całość chwilę miksujemy - będzie jeszcze bardziej puszyste
- wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
ja swoje ptasie mleczko wlałam do formy tortowej i po wyjęciu obłożyłam je kremem do tortów czekoladowym. samo ptasie mleczko wbrew pozorom nie jest bardzo słodkie i dzięki kremowi nabrało charakteru. jeżeli chcemy mieć słodsze ptasie mleczko możemy dodać więcej cukru albo zamiast kremu użyć roztopionej czekolady bądź polewy czekoladowej.
gwanrantuję, że wszyscy będą zachwyceni smakiem i zaskoczeni tym jak bardzo przypomina
im znajome ptasie mleczko Wedla.
smacznego
Ten też wygląda super! Widze, że lubisz słodkości jak ja;D! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńradzę jednak zmienić nazwę tego pysznego deseru bo firma Wedel zarejestrowała "Ptasie mleczko" i tylko ona ma prawo takiej nazwy używać. Pewnie wkrótce się do Ciebie odezwą....
OdpowiedzUsuń