poniedziałek, 16 stycznia 2012

Mus czekoladowy

co robi Puchatka jak myśli krążą po głowie i nie chcą się w żaden sposób uspokoić ?!? odpowiedź jest jedna - przygotowuje coś na szybko i na słodko ;) w tytule jest mus czekoladowy, ale nie do końca wiem czy można to podrzucić pod mus. wychodzi z tego pół mus, a pół budyń. gęsty, mocno czekoladowy i pyszny. prawdziwa bomba kaloryczna, ale czasami można przymknąć oko i dać się ponieść ekstrawagancji. deser można podać w pięknych pucharkach, przyozdobić bitą śmietaną, likierem alkoholowym (wersja dla dorosłych) i jakimś owocem i wyjdzie nam czysta czekoladowa dekadencja :) niestety zdjęcie jest kiepskiej jakości, ale robione na szybko ... przeżyje się. 


potrzebne:
  • 2 tabliczki czekolady 
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 
  • 4 białka
  • sól

wykonanie:

- czekoladę łamiemy i wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej
- żółtka ubijamy na parze na gęsty krem
- łączymy obie masy
- dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy
- białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
- bardzo powoli dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
- całość rozlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na noc
- dekorujemy według uznania



* możemy użyć dowolnej czekolady - ja wzięłam mleczną i deser wyszedł baaardzo słodki, dlatego najlepiej postawić na czekoladę deserową.
* obecnie jedna z firm wypuściła w torebeczkach suszoną, startą skórkę z pomarańczy także spokojnie możemy jej poszukać gdyby nam się nie chciało trzeć

2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba, że przyrządza się go bez dodatku żelatyny. Na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam niestety nie jest puszysty,problem ze zmieszaniem masy z pianą.szkoda forsy i roboty

    OdpowiedzUsuń