potrzebne:
- 3 jajka
- szklanka cukru pudru
- 5 opakowań serków homogenizowanych waniliowych
- 1/2 szklanki żelatyny
- 200 gram masła
- galaretka (smak wedle upodobań)
wykonanie:
- białka oddzielamy od żółtek
- żółtka rozcieramy z cukrem pudrem
- dodajemy stopione (schłodzone) masło
- dodajemy żelatynę rozpuszczoną w ciepłym mleku
- dodajemy serki homogenizowane
- wszystko to mieszamy (ja użyłam miksera z miską)
- białka ubijamy w międzyczasie i powolutku dodajemy do masy
- powstałe ciasto wlewamy do tortownicy
- wkładamy do lodówki do stężenia (około 1h)
- w międzyczasie rozpuszczamy galaretkę
- po wyjęciu lodówki naszej masy dekorujemy owocami
- polewamy wszystko wystygłą galaretką
- wkładamy ponownie do lodówki póki galaretka zupełnie nie stężeje (najlepiej na noc)
* żeby galaretka była lepsza dodajemy mniej wody niż podają na opakowaniu
* żeby uzyskać ciekawy efekt dodajemy podczas mieszania do masy barwnik (użyłam niebieskiego)
ile potrzeba mleka? nie ma nic o nim w składnikach:)
OdpowiedzUsuń