sobota, 19 czerwca 2010

Paluszki krabowe Surimi na szybko

Czasami się zdarza, że wpadną niezapowiedziani gości. Szczególnie teraz kiedy mamy Mistrzostwa Świata w piłce nożnej. Cóż z tego, że nasi nie grają ...
W większości takich przypadków nie mamy przygotowane NIC. I tu zaczyna się problem - jest piwo, wypadałoby coś do niego podać. Najszybsza przekąska jaką znam to paluszki surimi. Idealnie nadają się do piwa, a na dodatek są smaczne i szybko się je przyrządza.

potrzebujemy:


- paluszki surimi (te w Biedronce są najtańsze - 2,99 zł paczka)
- mąka
- jajka
- sól
- pieprz
- mleko (jak nie ma, wystarczy zwykła woda)
- jakiś tłuszcz

Wszystkie powyższe składniki (po za surimi) znajdziemy w 99% polskich domów. Ja mam prawie zawsze w zamrażalce paczkę lub kilka paluszków więc od razu przystępuję do roboty.


wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. W międzyczasie robimy ciasto - czyli mieszamy wszystkie składniki razem, a następnie dodajemy surimi. Nie piszę dokładnych proporcji do ciasta, bo robię je na oko - w zależności od ilości gości, głodu czy sztuk paluszków.
Do zrobionego ciasta wrzucamy surimi, obtaczamy je, a następnie wrzucamy na gorącą patelnię. Smażymy około 4 minut, tak żeby się nie spaliły!



RADA:

Paluszki surimi najlepiej wrzucać do ciasta lekko zamrożone, ponieważ kiedy już zupełnie odtają potrafi zrobić się z nich papka w połączeniu z ciastem.

2 komentarze:

  1. Tak jeszcze nie jadłam, a czuje, że jest dobre;D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawe, na pewno wykorzystam, ale do zrobienia ciasta wykorzystam piwo zamiast mleka- sprawdzałem nie raz takie ciasto i jest przepyszne!!!;) polecam spróbować;D

    OdpowiedzUsuń