potrzebne:
- opakowanie ciasta francuskiego
- jedno białko
- 2 gruszki
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- śmietana kremówka 36%
- pół puszki mleka skondensowanego słodzonego
- czekolada gorzka (do dekoracji)
wykonanie:
- ciastem wyłożyłam formę do tarty i posmarowałam białkiem
- włożyłam do piekarnika ustawionego na 220 stopni na 20 minut
- w międzyczasie do rondla wlałam ocet i dodałam masło
- gdy oba składniki się połączyły dodałam pokrojone w kostkę, obrane gruszki
- masa gotowała się na wolnym ogniu około 10 minut
- po wyjęciu ciasta i wyłączenu rondelka zrobiłam krem
- krem powstał ze zmiksowania śmietanki (330 ml) z połową puszki mleka skondensowanego
- masę śmietanową włożyłam do lodówki do ochłodzenia
- gdy ciasto już przestygło nałożyłam masę gruszkową
- na wierzch wyłożyłam masę śmietanową i wszystko posypałam czekoladą
ciasto po wyłożeniu oby mas warto włożyć do lodówki na jakieś 2-3 godziny,
wtedy wszystkie składniki ładnie stężeją i przejdą swoimi aromatami
wtedy wszystkie składniki ładnie stężeją i przejdą swoimi aromatami
po wyłożeniu formy zostało mi jeszcze troszkę ciasta francuskiego
i wycięłam z niego ludzi fajnie prezentują się na powstałym cieście
i wycięłam z niego ludzi fajnie prezentują się na powstałym cieście
możemy użyć każdych owoców jakie tylko mamy. na pewno świetnie sprawdzą się tu jabłka oraz banany. zresztą w sumie nie jest ważne jakie dokładnie są to owoce. najważniejsze, żeby dobrze współgrały z całością i żebyśmy je lubili :)
SMACZNEGO
Ale mam smaka! Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń