niedziela, 23 maja 2010

Kurczak a'la bałkany

Preferuję dania (te obiadowe) szybkie, syte i smaczne. Z tym ostatnim to oczywiście kwestia gustu, ale na szczęście jeszcze nikt się nie pochorował. Podany poniżej przepis był jednym z pierwszych dań jakie zrobiłam i dlatego mam do niego ogromny sentyment. Idealnie nadaje się na przyjęcie

potrzebne:

- ryż biały długoziarnisty
- ser żółty (już starty)
- pierś z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- zielony groszek
- orzechy nerkowca
- papryka kolorowa + sałata (do dekoracji)

wykonanie:

  • pierś z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię
  • dodajemy przyprawę do gyrosa (ilość według uznania) i dusimy polewając wodą od czasu do czasu 
  • w między czasie gotujemy ryż
  • po ugotowaniu ryżu, jeszcze gorący mieszamy z żółtym serem (dietetycznie - bez sera) oraz zielonym groszkiem 
  • w małym rondelku prażymy orzechy nerkowca
  • na dużym półmisku układamy liście sałaty, na to wykładamy ryż z dodatkami 
  • następnie dookoła kładziemy pierś z gyrosem (oczywiście bez wody)
  • wszystko posypujemy prażonymi orzechami nerkowca
  • według uznania dekorujemy papryką 

 Całą potrawę robi się naprawdę szybko, także nawet niezapowiedzeni na obiad goście najedzą się do syta :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz