Trochę słownikowo: Panna cotta (wł. gotowana śmietanka), rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch (wymienia się regiony Emilia-Romania, Piemont lub Toskania).
potrzebne:
- 12 g żelatyny
- 40 ml mleka
- 1 laska wanili
- 225 ml śmietany 36%
- 200 g cukru pudru
- 100 g białej czekolady
(w zależności ile chcę zrobić miseczek zwiększam bądź zmniejszam składaniki)
przygotowanie:
- mleko wymieszaj w miseczce z żelatyną
- wanilię przekroić wzdłuż i dodać wszystkie ziarenka do miseczki
- do rondla wlewamy śmietanę oraz zawartość miseczki i zagotowujemy
- dodajemy białą czekoladę oraz cukier puder
- cały czas mieszamy
- po połączeniu wszystkich składników przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin
Po wyjęciu z lodówki dekorujemy wedle upodobań owocami, posypkami bądź sosem. Ja preferuję sos truskawkowy jednak dla ludzi, którzy chcą ciekawej nuty polecam polanie syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz