niedziela, 23 maja 2010

Panna Cotta

Jako fanki włoskiej kuchni moim ulubionym deserem jest Panna Cotta.
Trochę słownikowo: Panna cotta (wł. gotowana śmietanka), rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch (wymienia się regiony Emilia-Romania, Piemont lub Toskania).

potrzebne:

- 12 g żelatyny
- 40 ml mleka
- 1 laska wanili
- 225 ml śmietany 36%
- 200 g cukru pudru
- 100 g białej czekolady

(w zależności ile chcę zrobić miseczek zwiększam bądź zmniejszam składaniki)

przygotowanie:
  • mleko wymieszaj w miseczce z żelatyną 
  • wanilię przekroić wzdłuż i dodać wszystkie ziarenka do miseczki
  • do rondla wlewamy śmietanę oraz zawartość miseczki i zagotowujemy
  • dodajemy białą czekoladę oraz cukier puder
  • cały czas mieszamy 
  • po połączeniu wszystkich składników przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin

Po wyjęciu z lodówki dekorujemy wedle upodobań owocami, posypkami bądź sosem. Ja preferuję sos truskawkowy jednak dla ludzi, którzy chcą ciekawej nuty polecam polanie syropem klonowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz